Een bel met zeer warme lucht wordt eind deze week naar onze streken gevoerd. Dit zorgt voor een korte periode van hitte in ons land. De hoogste temperaturen worden op zaterdag verwacht, met maximumtemperaturen die volgens de huidige verwachtingen op vele plaatsen meer dan 30°C bereiken. In sommige streken zoals de Kempen en Belgisch Lotharingen kan het zelfs nog enkele graden warmer worden.
Welke weersituatie zorgt voor de hitte?
De lucht boven het zuidwesten van Europa (Spanje en Portugal) is nu al erg warm. In het zuiden van Spanje werd voorbije zondag 12 juni op vele plaatsen temperaturen van om en bij 40°C gemeten. Het is deze warme luchtmassa, die zich situeert tussen een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en een lagedruksysteem gelinkt aan een koude luchtmassa boven de Atlantische Oceaan, die naar onze streken zal worden gevoerd. Vanaf vrijdag draait bij ons de wind naar zuidelijke richtingen. De warmste lucht zou ons in de loop van zaterdag bereiken, met dan op het 850 hPa-drukvlak (dit is op zo’n 1500 meter hoogte) temperaturen rond 20°C (zie figuur 1). Dit resulteert in temperatuursmaxima aan het oppervlak van boven 30°C in de meeste streken van het land. Mogelijk zullen ons wat meer hoge en middelhoge wolkenvelden vanuit het noordwesten bereiken.
Is deze hitte uitzonderlijk?
Temperaturen boven 30°C komen in deze periode van het jaar nog niet zo vaak voor, maar erg uitzonderlijk zijn ze evenmin. Voor Ukkel zal het de eerste dag dit jaar zijn dat we een tropische dag kennen (maximumtemperatuur hoger dan of gelijk aan 30 graden). De vroegste dag dat dergelijke tropische temperaturen gemeten zijn in Ukkel, sinds 1901, is 11 mei, in het jaar 1998. Mogelijk sneuvelt zaterdag wel het dagrecord, dat nu nog op 31,5°C ligt, gemeten in 2002.
Zal de hitte zich lange tijd verderzetten?
Vanaf zondag lijken de temperaturen volgens de laatste verwachtingen weer te gaan dalen. Het hogedrukgebied verplaatst zich dan meer naar het oosten, terwijl onstabielere en minder warme lucht ons land zou kunnen bereiken. Hoewel het moment van deze verandering in weersituatie nog onzeker is, zou dit gepaard kunnen gaan met onweersbuien.
Volg zeker de situatie met de laatste updates van de weersverwachtingen op de KMI-website of de KMI-app!