Hier en daar duiken de eerste waarschuwingen op voor toenemende kans op onweer. Dit is niet geheel toevallig, aangezien het ontstaan van onweerswolken gelinkt kan worden aan de huidige meteorologische condities, zoals een verhoogde intensiteit van de zonnestraling vanaf de lente. Bovendien zorgt dit voor een geleidelijke opwarming van de onderste luchtlagen, waardoor grote vochtige luchtmassa’s stijgen en er zich onweerswolken ontwikkelen.
Waarnemingen van bliksem
Om de elektrische activiteit in onweerswolken waar te nemen gebruikt het KMI sinds het begin van de jaren '90 een bliksemdetectiesysteem. Dit systeem is in de loop van de jaren geëvolueerd tot het Belgian Lightning Location System (BELLS). Analyse van de bliksemwaarnemingen van dit detectiesysteem maakt het mogelijk te kijken naar het verloop van de bliksemintensiteit per maand.
Wanneer nemen we de hoogste bliksemactiviteit waar?
90% van alle bliksemactiviteit in België wordt waargenomen tussen mei en augustus, met een piek in juni en juli. Daarentegen wordt tijdens de wintermaanden het minst aantal bliksemontladingen waargenomen.
Voor het tijdsverloop in activiteit gedurende de dag zien we dat de hoogste bliksemactiviteit wordt waargenomen in de namiddag rond 17:00 uur lokale tijd, en dat de activiteit daalt naar de avond. Na een tweede piek rond middernacht, te wijten aan stormen die elders ontstaan (bv. frankrijk) en later over ons land trekken, daalt de activiteit opnieuw.
Wat te doen bij naderend onweer?
In de Verenigde Staten wordt de uitdrukking "When thunder roars, go indoors" vaak gebruikt om duidelijk te maken dat geen enkele plek buiten veilig is tijdens een onweer. Vrij vertaald betekent dit "blijf in uw kot" en daarmee past dit perfect in onze huidige situatie.