Vandaag op 23 maart 2022 vestigt de Wereld Meteorologische Dag de aandacht op het belang van vroegtijdige meteorologische waarschuwingen en maatregelen.
Door de klimaatverandering komen weer- en klimaatextremen vaker voor en kunnen ze intenser zijn. De Secretaris-generaal van de Wereld Meteorologisch Organisatie, Prof. Petteri Taalas, stelt:
"De klimaatverandering is vandaag reeds heel zichtbaar door meer extreem weer in alle delen van de wereld. We nemen intensere hittegolven, droogte en bosbranden waar. Er is meer waterdamp in de atmosfeer, wat leidt tot extreme regenval en dodelijke overstromingen. De opwarming van de oceaan leidt tot krachtige tropische stormen en de stijgende zeespiegel verergert de gevolgen. We verwachten dat deze negatieve trend zich zal verderzetten. Vroegtijdige waarschuwingssystemen hebben aangetoond dat ze effectieve aanpassingsmaatregelen zijn die levens en bestaansmiddelen redden."
Tot vandaag heeft wereldwijd één op de drie mensen echter nog geen toegang tot vroegtijdige waarschuwingen en in het bijzonder diegenen die het meest kwetsbaar zijn voor extreem weer.
In deze context zijn vroegtijdige waarschuwingen op basis van de weersverwachtingen met inbegrip van informatie over de mogelijke gevolgen van het extreme weer en de nodige acties die de bevolking dient te nemen, van cruciaal belang.
Waarschuwingssysteem van het KMI focust op de mogelijke gevaren van het weer op provinciaal en lokaal niveau
Het KMI heeft een sterk uitgebouwd waarschuwingssysteem dat bij extreem weer vroegtijdig en via verschillende communicatiekanalen waarschuwingen per Belgische provincie verspreid naar overheden, crisiscentra en media. De KMI-waarschuwingen zijn gebaseerd op de weersverwachtingen bij gevaarlijke regen, wind, onweer, stormtij, gladheid, hitte of koude en worden bij zeer extreme weersomstandigheden (code oranje of code rood) aangevuld met informatie over de mogelijke gevolgen en de nodige maatregelen (afkomstig van de overheden en crisiscentra).
Bovenop de waarschuwingen op provincieniveau heeft het KMI een waarschuwingssysteem van weerflashes dat per Belgische gemeente via de KMI-app op de smartphone van 10 minuten tot maximum één uur vooraf informatie biedt over de komst van intense of winterse neerslag. Dit unieke systeem van weerflashes dat de Belgische bevolking op een efficiënte en snelle manier waarschuwt, is van cruciaal belang bij lokaal en extreem weer zoals intense neerslag.
Communicatie en coördinatie met overheden en crisiscentra
Bij extreme weersverwachtingen staat het weerbureau van het KMI in continu en nauw contact met de overheden en crisiscentra opdat zowel de KMI-waarschuwingen als de informatie van de overheden en crisiscentra omtrent de mogelijke gevolgen en maatregelen bij het extreme weer eenduidig, duidelijk en efficiënt gecommuniceerd kunnen worden naar de Belgische bevolking. In navolging van de intense regenval van juli 2021 werden deze informatie-uitwisselingen geëvalueerd opdat de procedures nog duidelijker en efficiënter kunnen verlopen.
Blijf op de hoogte over het weer en de waarschuwingen: download de gratis KMI-app in de App Store of Google Play.