De satelliet EarthCARE (Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer) van ESA & JAXA werd nog maar een paar weken geleden (op 29 mei) gelanceerd, maar biedt ons nu al een voorproefje van de mogelijkheden wanneer hij volledig in gebruik zal zijn. De eerste beelden van het BroadBand Radiometer (BBR)-instrument zijn beschikbaar en bieden inzicht in de fijne kneepjes van de energiebalans van onze planeet, of stralingsbalans – een kwetsbaar evenwicht dat ons klimaat regelt.
De EarthCARE-missie
De EarthCARE-satellietmissie zal inzicht verschaffen in de rol die wolken en aërosolen spelen bij het terugkaatsen van invallende zonnestraling naar de ruimte en bij het opvangen van infraroodstraling die wordt uitgezonden door het aardoppervlak mechanisme van het broeikaseffect.
Factoren die de stralingsbalans van de aarde beïnvloeden
De stralingsbalans van de aarde houdt rekening met de hoeveelheid zonne-energie die wordt ontvangen en de hoeveelheid thermische straling die de aarde naar de ruimte terugstuurt. Onder invloed van vele factoren, waaronder wolken, aërosolen en broeikasgassen, is dit evenwicht essentieel voor het behouden van relatief stabiele temperaturen op aarde. Hoewel het algemeen bekend is dat menselijke activiteiten de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer verhogen, komen aërosolen afkomstig van industriële installaties, wegverkeer, landbouwpraktijken en natuurlijke bronnen, ook in de atmosfeer terecht. Gezien de huidige klimaatopwarming is het van cruciaal belang om de stralingsbalans van de aarde te begrijpen en te monitoren om klimaatgerelateerde problemen beter te begrijpen en op te lossen.
De breedbandradiometer
Cruciaal voor de missie is dat de breedbandradiometer de stralingsfluxen aan de top van de atmosfeer van de aarde meet. De breedbandradiometer is uniek omdat hij de atmosfeer tegelijkertijd in drie richtingen waarneemt terwijl hij rin een baan rond de aarde draait. Met deze informatie kunnen wetenschappers nauwkeurig meten hoeveel van de binnenkomende energie van de zon wordt teruggekaatst naar de ruimte en hoeveel thermische energie tegelijkertijd wordt uitgesstraald door het aardoppervlak.
De drie verschillende kijkhoeken van de breedbandradiometer – één direct onder de satellietpositie, één vóór het satellietpad (voorkant) en één achter het satellietpad (achterkant) – zijn essentieel om dit doel te bereiken. Deze resultaten vergeljken met straling op basis van gecombineerde metingen van de andere instrumenten van de satelliet zal het begrip van de interacties tussen aërosolen, wolken en straling aanzienlijk verbeteren.
Sinds 2008 is het KMI partner van het project en neemt het deel aan de verwerking van metingen van de breedbandradiometer aan boord van EarthCARE.
Link naar de onderzoeksgroep van het KMI die meewerkt aan EarthCARE