Hoewel ons land sinds het begin van deze winter gespaard is gebleven van zware stormen, verwachten we vrijdag 18 februari 2022 hevig stormweer door de storm Eunice. Eunice zal zich laten voelen met sterke windstoten die kunnen oplopen tot 100 à 120 km/u (of lokaal zelfs meer).
Vanaf wanneer spreken we van een storm?
Officieel spreekt men van een storm in België vanaf een waarneming van minstens 9 Beaufort in minstens één station (op zee of op land) dat behoort tot het Belgisch territorium. Dit betekent dat de wind gemiddeld over 10 minuten en op een hoogte van 10 m boven het maaiveld een snelheid bereikt van minstens 75 km/u. Bij rukwinden spreken we dus niet altijd over een storm. Tijdens een hevig onweer bijvoorbeeld kan je rukwinden hebben van meer dan 75 km/u, maar het moet echt 10 minuten aan een stuk hard waaien om van een storm te spreken.
Kans op code rood voor de Kust en West-Vlaanderen
De zwaarste windstoten worden vrijdagnamiddag verwacht en in het bijzonder voor de Kust en West-Vlaanderen. Aan de kust wijzen sommige modellen op windstoten van meer dan 130 km/u. Het is meer dan 20 jaar geleden dat zo’n sterke windstoten geregistreerd werden: januari 1990 (168 km/u in Beauvechain), oktober 2002 (133 km/u in Oostende), januari 2007 (126 km/u in Oostende) en tijdens storm Eleanor in januari 2018 (126 km/u in Florennes).
Vanaf vrijdag 18 februari 12:00 tot middernacht stuurde het KMI een code geel uit voor alle provincies van het land. Vrijdag tussen 14u en 20u zal zelfs code oranje gelden voor de kust en de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Mogelijk wordt later een code rood uitgegeven voor de Kust en/of West-Vlaanderen. Code rood wordt enkel bij extreme situaties uitgezonden. Een code rood voor wind werd nog nooit uitgegeven door het KMI sinds het huidige waarschuwingssysteem in gebruik werd genomen in 2005.
Waakzaamheid is essentieel want deze storm zou wel eens de zwaarste in België kunnen zijn sinds de stormen Ciara en Dennis in februari 2020. We raden aan om de weerberichten en waarschuwingen op te volgen om op de hoogte te blijven van de evolutie van de weersituatie.
Wat kan je doen bij zware windstoten of storm?
Blijf binnen (waar mogelijk).
Verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit alle ramen, luiken en deuren.
Volg de weerberichten, waarschuwingen en adviezen op.
Zet je auto of fiets op een veilige plek: uit de buurt van bomen en schuttingen.
Meer informatie over maatregelen die je kan nemen voor, tijdens en na een storm kan je terugvinden op de website van het Nationaal Crisiscentrum.
Hoe ontstaan stormen? Zijn er meer stormen dan vroeger en wat is de rol van de klimaatopwarming?
Professor meteorologie Steven Caluwaerts van het KMI en de Universiteit Gent geeft jullie in deze video het antwoord.