Vanavond vertrekt de MTG-S1 richting de ruimte. Het is de eerste satelliet van zijn soort die ons zal helpen om het weer nog nauwkeuriger te voorspellen. De nieuwste generatie van Meteosat-weersatellieten is een grote stap vooruit voor de Europese ruimtevaart en meteorologie. België zorgde mee voor het succes van de missie op zowel industrieel als financieel vlak.
Meteosat Third Generation (MTG) is de derde generatie van geostationaire satellieten, die op zo’n 36 000 km hoog rond de aarde draaien. De MTG-satellieten komen in een imager- en een sounder-variant. Je kan dit beschouwen als de ogen en de oren van onze meteorologische vloot. MTG-S1 is de eerste sounder van die reeks die de atmosfeer “beluistert” aan de hand van infraroodmetingen die temperatuur en vocht in kaart brengen, wat helpt het weer nauwkeuriger te voorspellen en extreme weersomstandigheden snel te ontdekken.
Bron: EUMETSAT
Dubbele missie: Copernicus ook aan boord
De MTG-S1 heeft niet alleen een meteorologische missie, maar draagt ook een instrument van de Copernicus Sentinel-4-missie van de Europese Unie met zich mee. Het doel van dat instrument is de luchtkwaliteit van Europa in real time op te meten, dat belangrijke data voor klimaatbeleid en volksgezondheid levert.
Belgische bijdrage
België heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan die missie, zowel financieel als via bedrijven uit de ruimtevaartindustrie. Die samenwerking toont ons engagement binnen het Europese ruimtevaartprogramma.
Verschillende wetenschappelijke instellingen zullen ook deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek, met name via het consortium “Atmospheric Composition Satellite Application Facility” (AC SAF). Een team van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zal verantwoordelijk zijn voor de validatie van de gegevens van het Sentinel 4-instrument met betrekking tot de luchtkwaliteit (ozon en aerosolen).
‘We staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk in de Europese weersvoorspelling. Die missie is niet alleen een voorbeeld van een sterke samenwerking binnen Europa, maar ook van de waarde van de Belgische expertise in de ruimtevaart. Onze bijdrage toont dat België actief mee aan het stuur wil zitten van de technologische vooruitgang.’ – Frank Monteny, algemeen directeur Onderzoek en Ruimtevaart bij BELSPO.
Het KMI volgt de Meteosat-satellieten van dichtbij
Zodra het instrument gevalideerd en operationeel is, zullen de indicatoren van atmosferische instabiliteit, berekend op basis van de Infrared Sounder, waarna onze weersvoorspellers ermee aan de slag kunnen en zo kunnen we beter anticiperen op onweer en andere hevige weersverschijnselen. Dit instrument zal ook geïntegreerd worden in de module voor zeer kortetermijnvoorspellingen, het zogenaamde nowcasting,’ legt Pierre de Buyl uit, wetenschapper bij het KMI.
Europees teamwerk
De MTG-constellatie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) en EUMETSAT, de Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten. ESA verzorgde de ontwikkeling en bouw van de satellieten, terwijl EUMETSAT deze lanceert en opereert. Samen zorgen ze ervoor dat Europa beschikt over de modernste technologie voor weersvoorspellingen en atmosferisch onderzoek.
De satelliet wordt in de Verenigde Staten gelanceerd met een Falcon 9-raket. Je kunt de lancering live volgen via https://www.eumetsat.int/watch-launch-mtg-s1-and-copernicus-sentinel-4-live.